Koude onder controle

Een verkoper van de Smart Home-afdeling in het John Lewis-warenhuis in Londen demonstreert de bediening van de ‘smart’ ijskast van Samsung. Het 'internet of things' verbindt steeds meer apparaten in en om huis voor ons gemak.

gelezen
Informatietechnologie

Marktleiders zetten de toon en presteren bovengemiddeld

Eric de Graaf
beleggingsanalist
Binnen de sector informatietechnologie zijn er grote verschillen: de marktleiders blijven veel beter presteren dan hun concurrenten. En voorlopig komt hier weinig verandering in.Elke deelsector heeft winnaars en verliezers
Aandelen uit de sector informatietechnologie hebben tot op heden in 2017, net als in de voorgaande jaren, gemiddeld genomen goed gepresteerd. Dit is echter niet gelijk verdeeld over alle deelsectoren. Zo hebben halfgeleiderproducenten het vorig jaar fors beter gedaan dan alle andere deelsectoren, terwijl producenten van communicatieapparatuur het juist beduidend slechter deden. Ook binnen de deelsectoren is er sprake van grote verschillen in koersrendement, waarbij de marktleiders het vaak bovengemiddeld goed doen. Wij verwachten dat deze situatie ook in de toekomst zal blijven bestaan omdat de winnaars steeds dominanter worden en steeds meer klanten aan zich kunnen binden.

Groei in subsectoren ‘automotive’ en ‘industrials’
In 2016 zijn veel initiatieven gepresenteerd die op termijn een belangrijk deel van de omzetten in het hardwaresegment kunnen gaan uitmaken en daarmee mogelijk voor groei zorgen. Denk hierbij aan zelfrijdende elektrische auto’s, allerhande roboticatoepassingen en virtual reality. Nieuwe groeimarkten zijn ook hard nodig, omdat de meer traditionele pc- en smartphonemarkten nauwelijks groei meer laten zien. Wij verwachten dat ook in de komende jaren beperkte groei de norm zal zijn. In de hele keten vindt daardoor plaats.

Grote bedrijven groeien nog sneller

Cloudsoftware en advertentieverkopen ook in 2017 groeimotoren
Softwarebedrijven hebben de afgelopen jaren veel investeringen gedaan, gericht op een groeiende aanwezigheid in de cloud. Het was daarom niet verrassend om indrukwekkende groeicijfers van belangrijke spelers op dit gebied te zien, zoals de cijfers van Microsoft, Alphabet (moederbedrijf van Google) en het Chinese Tencent. Ook de verschuiving van advertentiebudgetten naar onlineadvertenties gaat met volle kracht door. Daar kan bijvoorbeeld een bedrijf als Facebook sterk van profiteren.

IT-dienstverleners: groeiherstel, maar ook fundamentele veranderingen
Na jaren van krimp heeft de deelsector van de IT-dienstverlening weer lichte winstgroei laten zien in 2016. De grotere bedrijven hebben zich door selectieve overnames en kostenoptimalisatie voorbereid op dit herstel. Door het voortgaande economisch herstel in grote delen van de wereld voorzien wij ook in 2017 en 2018 omzetgroei en verbeterde winstgevendheid van ondernemingen in deze deelsector. Op de lange termijn zien wij echter relatief beperkte groei. Door het structureel verplaatsen van activiteiten naar externe cloudservices zijn er uiteindelijk minder IT-specialisten nodig, die juist vaak worden ingehuurd bij externe IT-dienstverleners. Daarom verwachten we niet dat de winstmarges, en dus de beurswaarderingen, weer naar historisch hoge niveaus gaan.